Komplexní analýza volejbalového podání a jeho vlivu na úspěšnost přihrávky ve VK Jihostroj České Budějovice - Koranda, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se v analytické části zabývá systematikou volejbalu a jednotlivými herními činnostmi jednotlivce, přičemž hlavní pozornost je zaměřena na podání a příjem. V současném volejbalu je podání činností, která významnou měrou ovlivňuje výsledek, neboť každá rozehra začíná soubojem mezi podáním jednoho družstva a přihrávkou soupeře. V syntetické části práce byla provedena komplexní analýza účinnosti smečovaného a plachtícího podání v extralize mužů ve volejbale. Tato analýza se zaměřila na měření rychlost podání a následné hodnocení kvality příjmu soupeře. Dále byla stanovena procentuální četnost smečovaného a plachtícího podání a vyhodnocena kvalita podání v závislosti na rychlosti, chybovosti a úspěšnosti přihrávky. Na základě těchto dat a poznatků byly vyvozeny závěry, jaké podání se používá častěji a jaká je jeho úspěšnost v závislosti na rychlosti u družstva VK Jihostroj České Budějovice.
Comprehensive Analysis of Volleyball Serve and its Influence on Passing Success in VK Jihostroj Ceske Budejovice
Keywords: Volejbal; plachtící podání; smečované podání; přihrávka; rychlost podání; kvalita příjmu; Volleyball; sailing serve; smash serve; passing; serving speed; receiving quality