Práva a povinnosti osob samostatně výdělečně činných pohybujících se v Evropské unii se zaměřením na sociální zabezpečení - Tomanová, Leona (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá právy a povinnostmi osob samostatně výdělečně činných, které se pohybují v Evropské unii, se zaměřením na sociální zabezpečení. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části byla uvedena základní fakta o právech a povinnostech migrujících osob samostatně výdělečně činných v sociálním zabezpečení, která byla shrnuta pomocí dostupné literatury a současné legislativy. Tyto systémy se neustále mění, a proto se uvedené informace týkají pouze současného stavu. V empirické části bylo cílem zjistit informovanost osob samostatně výdělečně činných o jejich povinnostech a právech při pohybu v zemích Evropské unie se zaměřením na sociální zabezpečení. Výzkumná část byla provedena strategií kvalitativního výzkumu a prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru. Výsledky jsou zpracovány pomocí trsů a jsou zobrazeny graficky pomocí tabulek. Komunikační partneři byli vybráni metodou účelného výběru a jednalo se o deset migrujících osob samostatně výdělečně činných. Výzkum poukázal na důležitost seznamování se osob samostatně činných s jejich právy a povinnostmi v sociálním zabezpečení v Evropské unii, a to nejen z důvodu jejich lepší informovanosti, ale také proto, že počet podnikajících osob ve více státech neustále stoupá. Při zmapování právního povědomí osob samostatně výdělečně činných se ukázalo, že pouze polovina dotázaných se dokázala zorientovat ve většině položených otázek. Výsledky práce mohou být přínosné pro studenty sociálně právních oborů a pro pracovníky, kteří přicházejí s touto problematikou do styku.
The rights and obligations of self-employed persons working within the European Union with a focus on social security
Keywords: Osoba samostatně výdělečně činná; Evropská unie; migrující osoba; koordinační pravidla; pravidla určení k příslušnosti k právním předpisům v právu ES; self-employed person; European Union; migrant; coordination rules; rules for determining the legislation applicable in EC law