Diabetická retinopatie z pohledu sestry - Kratochvílová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
V úvodu teoretické části bakalářské práce se zabýváme charakteristikou onemocnění diabetické retinopatie, rizikovými faktory, diagnostikou a léčbou. Diabetická retinopatie patří v dnešní době k nezávažnější mikrovaskulární komplikaci diabetu mellitu. Jedná se poškození sítnicových cév v důsledku hyperglykémie. Vysoká hodnota glykovaného hemoglobinu způsobuje hypoxii tkání a následně dochází k neovaskularizaci cév. Tyto novotvořené cevy bývají velmi často nedokonalé a jejich stěna bývá zdrojem edému a krvácení. Diabetická retinopatie má několik forem, které vedou k výrazným a nevratným poruchám zraku diabetiků. V konečném stadiu vede take k úplné slepotě. Odborná péče o diabetika vyžaduje komplexní mezioborovou spolupráci internisty, diabetologa, a také oftalmologa. Subjektivní příznaky diabetické retinopatie jsou různé od bezpříznakového průběhu, přes změnu kvality zraku, pozorování zvlněného obrazu, světelných záblesků, létajících vloček v zorném poli nemocného s postupným bezbolestným poklesem zraku. V případě, že diabetická retinopatie nepostihne makulu (místo nejostřejšího vidění), je pak diabetická retinopatie opravdu bez příznaků, což prokazuje její zákeřnost a závažnost. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s diabetickou retinopatií. K tomuto cíli byla zvolena výzkumná otázka, jaká znají všeobecné sestry specifika ošetřovatelské péče u pacientů s diabetickou retinopatií.Pro výzkumné šetření k bakalářské práci byl zvolen kvalitativní výzkum. Dopředu byl sestaven polostrukturovaný rozhovor. Před samotným zahájením výzkumu bylo zažádáno o povolení výzkumného šetření ve zdravotnickém zařízení v Praze. Tato žádost byla odsouhlasena náměstkyní pro ošetřovatelskou péči a s výzkumem souhlasila také vrchní sestra očního oddělení, ve kterém výzkum probíhal. Výzkumné šetření probíhalo v měsíci březnu 2016. Dotazovanými byly všeobecné sestry pracující na očním oddělení v pražské nemocnici. Rozhovory probíhaly individuálně a po předchozím souhlasu dotazovaných sester. Podkladem k rozhovoru bylo 12 připravených otázek, které byly vybrány na základě předem prostudované odborné literatury. Sestry s nahráváním rozhovorů na diktafon souhlasily, poté byly rozhovory doslovně přepsány a vytisknuty. Získaná data byla dále zpracovávána pomocí metody tužka-papír a následně byly vytvořeny kategorie a podkategorie. Z otázek a odpovědí byly vytvořeny 4 kategorie, které se dále rozšířily o několik podkategorií.Výzkumný soubor pro kvalitativní výzkumné šetření tvořilo deset všeobecných sester. Kritériem k vytvoření rozhovoru byla práce na očním oddělení, proto byl výběr výzkumného souboru záměrný.Z výsledků výzkumného šetření lze usoudit, že všeobecné sestry na očním oddělení, kde výzkum probíhal, poskytují pacientům s diagnózou diabetická retinopatie kvalitní ošetřovatelskou péči. Znalosti sester ohledně příčin vzniku diabetické retinopatie, rizikových faktorů diabetické retinopatie a možných příznaků diabetické retinopatie jsou dobré. Sestry si uvědomují a také znají specifika ošetřovatelské péče u pacientů s diabetickou retinopatií a jsou schopny tato specifika aplikovat v praxi.Bakalářská práce byla psána tak, aby přinesla přehled o diabetické retinopatii a problematice ošetřovatelské péče o pacienta s diabetickou retinopatií. Také by mohla být použita jako zdroj informací pro sestry, které o pacienty s diabetickou retinopatií pečují. Praktickým výstupem této práce je návrh na mezioborový seminář zaměřený na problematiku ošetřovatelské péče o pacienta s diabetickou retinopatií na očním oddělení.
Diabetic Retinopathy from the Perpective of Nurse
Keywords: Sestra; ošetřovatelská péče; sítnice; diabetická retinopatie; diabetes mellitus; Nurse; nursing care; retina; diabetic retinopathy; diabetes mellitus