Označení účastníků soudního procesu v českém a francouzském jazyce. Srovnávací terminologická analýza. - Petráková, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce pojednává o rozdílech v označení účastníků trestního řízení v České republice a ve Francii, jejími hlavními zdroji tedy jsou český a francouzský trestní řád. Začíná kapitolou o odborném stylu, právním jazyce a překladu, v rámci níž se zaměřuje mimo jiné na popis překladatelských postupů. Ve druhé kapitole se již prolíná teorie s praxí. Po úvodu do trestního řízení a jeho jednotlivých fází se zde totiž zaměřujeme na představení a rozbor termínů označujících účastníky tohoto řízení. U každého označujícího termínu je uvedena funkce daného účastníka v rámci českého a francouzského práva a dále jsou nabídnuty možnosti překladu tohoto označení. Třetí kapitolu pak tvoří česko-francouzský glosář.
Designation of parties to the trial in Czech and French languages. Comparative analysis of terminology.
Keywords: označení účastníků trestního řízení; odborný styl; právní jazyk; překlad; labelling of the participants of the criminal proceedings; technical style; legal language; translation