Role všeobecné sestry v prevenci vzniku obezity u dospělé populace - Dušičková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný stav: Obezita je chronické onemocnění, charakterizované zvětšeným obsahem tuku v organismu (Kasalický, 2011). Obvyklé hodnoty množství tuku se pohybují u mužů kolem 20 - 25 % a u žen 25 - 30 %. Z výzkumného šetření ČLK JEP vyplynulo, že 52 % dospělé populace ČR trpí nadváhou či obezitou. Oproti roku 2000 - 2001 narostl podíl populace s vyšší hmotností o 3 % b. V naší populaci je 46 % žen a 60 % mužů s nadměrnou hmotností. Tento výsledek je následkem zkráceného času věnování se fyzické aktivitě (Životní styl a obezita, 2006). Předmět: Cílem této práce je vymezení role všeobecné sestry v prevenci obezity u dospělé populace. K tomuto cíli posloužily dvě výzkumné otázky: Jakou funkci plní sestra v prevenci vzniku obezity? Jaké role má sestra v prevenci vzniku obezity? Metodika: Pro získání potřebných dat ke zpracování bakalářské práce byl použit kvalitativní výzkum, který byl prováděn pomocí individuálních polostandardizovaných rozhovorů se sestrami obezitologů a praktických lékařů pro dospělé. V úvodu rozhovoru byla každá sestra seznámena s důvody prováděného výzkumu a byla ujištěna o anonymitě při zpracování dialogu. Téma rozhovoru se týkalo obezity, její prevence, léčby, začlenění role sestry a uplatnění sestry v prevenci obezity u dospělé populace. Rozhovory byly přepsány a analyzovány pomocí kódování. Toto kódování bylo uskutečněno v záznamovém archu, kde byly pojmy kategorizovány. Odpovědi respondentek byly rozděleny na jednotky podle jejich významu, těmto jednotkám byl udělen kód. Dále byly kódy kategorizovány, tedy seřazeny dle souvislostí a vizualizované pomocí diagramů Výzkumný soubor: Soubor tvořilo šest respondentek, z tohoto počtu byla polovina sester od obezitologů a druhá polovina od praktických lékařů. Sestry byly s otázkami předem seznámeny, samotný rozhovor byl zaznamenáván písemně. Výzkumné šetření probíhalo v měsíci březnu 2013. Výsledky: Z výsledků šetření vyplývá, že pacienti jsou informováni o poskytované péči nejvíce od svých známých nebo příbuzných (viz diagram 1). Nejčastější onemocnění, se kterým se sestry na pracovišti setkávají je diabetes mellitus, hypertenze, obezita, onemocnění dýchacích cest a bolesti zad (viz diagram 3). Sestra při vstupní prohlídce plní funkci ošetřovatelskou. Pacienta zváží, změří mu výšku, krevní tlak, stanoví BMI, obvod pasu, procentuální zastoupení tuků, odebere mu krev a moč, sestry praktických lékařů doplňovaly k těmto odpovědím ještě vyšetření sluchu a vyšetření stolice na okultní krvácení (viz diagram 5). Celé sezení řídí lékař/ka, péče je individuální dle onemocnění. Obezitologickým pacientům lékař/ka upraví jídelníček životosprávu a doporučí jim cvičení. Pokud tyto metody nepomohou, předepíše jim léky a doporučí chirurgické řešení (viz diagram 7). Mezi kompetence sestry lze zařadit měření váhy, výšky, krevního tlaku, BMI, odběry krve a moči, zajištění administrativy a asistence lékaři (viz diagram 8). Sestra v problematice obezity zaujímá role: asistentky lékaře/ky, edukátorky, komunikátorky, dále pacienta podporuje a půjčuje nebo mu dává literaturu nebo edukační materiál (viz diagram 9). Závěr: Obezita je velice nebezpečné onemocnění. Je sním spojeno mnoho nemocí, jako je např. již zmiňovaný diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění především ischemická choroba a hypertenze. Je důležité, aby sestra věděla, jak se má správně starat o obézního pacienta a to již v primární péči. Sestra zaujímá v této problematice role - preventivní, edukátorky (učitelky), dává nebo půjčuje pacientovi edukační materiál, komunikuje a podporuje pacienta a v neposlední řadě asistuje lékaři.
The Role of a Nurse in Prevention of Obesity in Adult Population
Keywords: ošetřovatelství; sestra; obezita; prevence; dospělá populace; nursing; nurse; obesity; prevention; adult population