Modelování vlivu potencionálně vybudovaných protierozních opatření na vybraném území - Kokejl, Karel (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem vodní eroze. Konkrétně se jedná o zmírnění tohoto procesu pomocí aplikace vhodného protierozního opatření. Jedním z cílů této práce je tedy pro vybrané území navrhnout vhodný systém protierozního opatření se zaměřením na technické protierozní opatření. Dalším cílem je toto technické protierozní opatření implementovat do stávajícího digitálního modelu reliéfu a ověřit jeho funkčnost pomocí rovnice USLE v GIS (v tomto případě v programu ArcMap) a modelováním povrchového odtoku. V teoretické části práce je čtenář seznámen se základy vodní eroze, jejím stanovení a protierozní ochranou. Poté je představeno zájmové území a metodický postup práce, který je zaměřen především na výpočet eroze a dimenzování protierozních opatření.
Modeling the impact of potentially built anti-erosion measures in a selected area
Keywords: vodní eroze; protierozní opatření; USLE; CN křivky; GIS; digitální model terénu; water erosion; anti-erosion measures; USLE; CN; GIS; digital elevation model