Vyhodnocení faktorů závažnosti termického úrazu u dětí v rámci přednemocniční péče - Jeřábková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Dětské úrazy jsou nepochybně již mnoho let hrozbou všech rodičů, zdravotníků i samotných dětí, které však často nemají možnost si ji ani uvědomit. Najednou jsou součástí kolotoče zvaného přednemocniční péče a jsou z nich pacienti, kteří se stali obětí vlastní hry, nepozornosti druhých či dokonce obětí dospělých. Jedním z velmi častých mechanismů dětských úrazů jsou popáleniny, nebo-li termické úrazy. V této diplomové práci jsme se rozhodli zabývat termickými úrazy ze strany těch, kteří s pacienty přichází do styku mezi prvními, a musí provézt vyhodnocení takového traumatu, na jehož základě zahájí léčebnou péči. Jedná se především o pracovníky zdravotnických záchranných služeb a vedle nich, také o absolventy Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Ti by rovněž měli mít povědomí o hodnocení popáleninového úrazu u dětí. Již z toho důvodu, že mnoho z nich se často objevuje na pozici zdravotníků na dětských táborech či pracují jako zdravotní sestry v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Na základě konzultací s odbornou společností (MUDr. Robert Zajíček, Klinika popáleninové medicíny, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady) bylo zformulováno znění hypotézy: ?Edukace zdravotnického personálu zdravotnické záchranné služby a absolventů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity je neadekvátní a z něj pramení chyby v zajištění přednemocniční péče.? Na základě této hypotézy byly vytyčeny cíle diplomové práce: Cíl 1: Zjištění znalostí a praktických dovedností v hodnocení šesti základních faktorů popálenin pracovníky zdravotnických záchranných služeb a absolventů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Cíl 2: Vytvoření edukačního materiálu o zajištění přednemocniční péče u dětí s popáleninami.
Evaluation factors severity of thermal injury in children in the pre-hospital care
Keywords: Popáleniny; termické úrazy; dítě; přednemocniční neodkladná péče; první pomoc; Burns; child prehospital urgent care; thermal injury severity evaluation