Kvalita života pacientů po operaci dominantní horní končetiny - Veselá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Zdraví člověka je považováno za jednu z nejcennějších hodnot, mnohdy však dochází k jeho poškození. Často se jedná o poranění horní končetiny. Poranění horní končetiny může být způsobené neopatrností, nepozorností či zcela náhodně. Existují ale i neúrazová postižení horní končetiny omezující její funkci, která jsou indikována k operační léčbě. Na horní končetině je nejčastější operovanou oblastí rameno, loket, zápěstí a ruka. Operace dominantní horní končetiny, a s ní spojená následná rekonvalescence, přináší pacientům například omezení pohybu, bolest, závislost na okolí, obtíže při sebeobsluze a chodu domácnosti, neschopnost pracovat, a může tak výrazně ovlivnit kvalitu života pacienta. Ta může být změněna krátkodobě, dlouhodobě či trvale. Cílem této práce je analyzovat názor pacientů, kteří prodělali operaci dominantní horní končetiny, na změnu kvality jejich života v krátkém pooperačním období i delším časovém horizontu. Vlastní výzkum byl realizován prostřednictvím kvantitativního výzkumného šetření. Zvolenou technikou sběru dat byl nestandardizovaný dotazník. Nestandardizovaný dotazník byl určený pro pacienty, kteří prodělali operaci dominantní horní končetiny. Sběr informací probíhal v nemocnicích na oddělení chirurgie, ortopedie a traumatologie. Získané informace poukázaly, ve kterých oblastech života pacientů po operaci dominantní horní končetiny došlo ke změně kvality života a že se lišila dle lokality poškození. Dále odhalily, že se oblasti, v nichž byla kvalita života pacientů po operaci změněna, lišily podle pohlaví. Pozornost byla soustředěna i na význam rehabilitace po operaci. Výsledky práce mohou přispět ke zlepšení kvality života pacientů s tímto typem poranění.
The quality of life of the the patients after surgery of the dominant upper limbs
Keywords: Horní končetina; kvalita života; operace; pacient; Upper limb; quality of life; surgery; patient