Financování protitureckého tažení roku 1566 z berní královských měst a poddanské Soběslavi - Petkov, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Roku 1566 vytáhlo stavovské vojsko české zemské vojenské hotovosti pod vedením Viléma z Rožmberka do Uher pomoci Turky obležené pevnosti Sziget. Tato bakalářská práce je zaměřena na financování tažení z berní královských měst a poddanské Soběslavi. První kapitola pojednává o historii habsbursko-tureckých konfliktů a o historiografii s tureckou tématikou. V jejím závěru jsou shrnuty prameny, které daly této práci vzniknout. Druhá kapitola obsahuje rekonstrukci celého protitureckého tažení roku 1566. Třetí kapitola rozebírá příspěvky jednotlivých královských měst na dané tažení. Ve čtvrté kapitole je analyzován berní rejstřík soběslavských měšťanů, který měl ukázat, jak byla taková berně vybírána v poddanském městě. Studii ukončuje závěr, kde jsou shrnuty výsledky bádání.
Campagin of financing of Anti-Turkish expedition in 1566 from tax registers of royal cities and tribunary town Soběslav
Keywords: Turci; tažení; Soběslav; finance; královská města; Turks; campagin; Soběslav; finance; royal cities