Práce s romskými dětmi a mládeží v nízkoprahových zařízeních - Vnenková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se bude zabývat problematikou spojenou s prací s romskými dětmi a mládeží v nízkoprahových zařízeních a jejími specifiky. Cílem bude analyzovat potřeby a problémy, kterým romské děti a mládež čelí a zaměří se na jejich případná řešení, a to převážně prostřednictvím nízkoprahových zařízení a práce jejich zaměstnanců. V teoretické části bakalářské práce bude nastíněn stručný přehled současné situace romské menšiny v České republice zaměřený zejména na otázky spojené se vzděláváním, výchovou a trávením volného času této mládeže. Důraz bude kladen na činnost neziskových organizací snažících se pomoci Romům žijících v sociálně vyloučených lokalitách ve městě Cheb. Praktická část se zaměří na terénní výzkum v konkrétních nízkoprahových zařízeních. Pomocí strukturovaných rozhovorů zde bude proveden pokus o zachycení důvodů návštěv těchto center romskými dětmi a mládeží a průběh jejich spolupráce se sociálními pracovníky.
Work with Roma children and youth in community centres
Keywords: Romové; romské dítě a romská mládež; Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; neziskové organizace; město Cheb; Roma; Roma children and Roma youth; community centres for children and youth; non-profit organizations; Cheb