Možnosti oslovení mladých lidí z křesťaských rodin, kteří přestávají praktikovat svou křesťanskou víru - Zasadilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá duchovními potřebami mladých křesťanů. Bere do úvahy stádia rozvoje náboženského úsudku, psychosociální vývoj, kterým mladý člověk prochází, a vliv dnešní pluralitní sekularizované společnosti na jeho názorové a hodnotové postoje. Rozebírá tři aspekty křesťanské víry: znalost církevního učení, účast na životě církve a křesťanskou morálku. Dále se zamýšlí nad problémy a úkoly pastorace mladých, popisuje způsoby práce a spiritualitu nejznámějších hnutí i další aktivity mladých a pro mladé v diecézích. Dochází k závěru, že existují tři roviny duchovních potřeb mladých lidí: rovina dobrých křesťanských vzorů, rovina trpělivého duchovního vedení a rovina atraktivní křesťanské kultury.
Opportunities to reach young people from Christian families who cease to practice their Christian faith
Keywords: křesťanská víra; věřící adolescent; dospívající křesťan; vývojové fáze víry; formy náboženského prožívání; Christian Faith; adolescent believer; maturing Christian; developmental phases of faith; forms of religious experience