Etické aspekty důstojného počátku života - Macháček, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá etickými aspekty ovlivňujícími důstojný počátek života. Předmětem je problematika neplodnosti a možné způsoby jejího řešení. V úvodu je vymezen pojem neplodnost, rozebrány příčiny neplodnosti a představeny nejčastější metody asistované reprodukce. Následně jsou analyzovány zásadní etické problémy spojené s jednotlivými metodami asistované reprodukce. Pozornost je rovněž věnována legislativní úpravě asistované reprodukce v České republice, rozebrán je nejen právní rámec jednotlivých metod, ale i určování mateřství a otcovství. Samostatná kapitola je věnována problematice náhradního mateřství, které je aktuálním a vysoce kontroverzním tématem. Závěr práce je věnován psychickým dopadům na párové soužití a možnostem pro sociální práci.
Ethical aspects of dignified beginning of life
Keywords: Neplodnost; asistovaná reprodukce; právo na dítě; právo dítěte znát svůj původ; náhradní mateřství; psychické dopady neplodnosti.; Infertility; assisted reproduction; right to have baby; right of child to know his/her origin; surrogate motherhood; psychological effects of infertility.