Vliv užití separované hovězí kejdy jako plastického organického steliva na zdravotní stav, reprodukční ukazatele a kvalitu mléka ustájených krav a mikroklima stáje. - Kozlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2007)
Pokus proběhl ve zděných objektech pro chov dojnic. Ustájení bylo řešeno jako volné boxové s podestýlkou ze separované hovězí kejdy a roštovou hnojnou chodbou. Cílem práce bylo posoudit vhodnost použití separované kejdy jako plastické podestýlky z hlediska zdravotního stavu, reporodukčních ukazatelů, kvality mléka ustájených krav mléka a mikroklima stáje. Bylo zjištěno, že nedošlo k narušení jejich zdravotního stavu.
INFLUENCE OF SEPARATED CATTLE SLURRY UTILIZATION AS PLASTIC LITTER ON HEALTH, REPRODUCTION AND MILK GUALITY IN COWS, ANG ON MICROCLIMATIC PARAMETERS OF STABLING
Keywords: Dojnice; separovaná kejda; plastická podestýlka; zoohygienické aspekty.; Dairy cows; separated slurry; plastic litter; animal hygienic aspects.