In vitro metody rekrutace a migrace leukocytů a jejich použití při studiu vlivu proteinů z klíštěcích slin na imunitní systém hostitele - Kašpar, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci se podařilo optimalizovat in vitro metodu statické migrace neutrofilů. Tato metoda zahrnovala izolaci neutrofilů, konkrétně optimalizaci koncentrace jednotlivých vrstev Percollového gradientu, a také zjišťování optimální koncentrace fMLP pro stimulaci migrace neutrofilů. Takto optimalizovaná metoda byla použita k otestování vlivu pěti klíštěcích proteázových inhibitorů ze slin Ixodes ricinus na migraci neutrofilů.
In vitro methods of recruitment and migration of leukocytes and their use in studying the effect of tick saliva proteins on the host immune system.
Keywords: lekocyty; neutrofily; migrace; chemotaxe; leukocytes; neutrophils; migration; chemotaxis