Finanční analýza podniku - Nevšímalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem této bakalářské práce je vyhodnocení finanční situace zemědělského podniku VOD Zdislavice pomocí aplikace platných metod finanční analýzy za sledované období 2014-2018 za současného porovnání s vytvořeným vzorkem konkurenčních zemědělských podniků. Majoritními zdroji informací jsou základní účetní výkazy - rozvaha a výkaz zisku a ztráty. V metodickém postupu je využito elementárních metod, do kterých lze začlenit analýzu stavových, rozdílových, poměrových ukazatelů a nakonec analýzu soustav ukazatelů. Dále je využito rozkladu rentability vlastního kapitálu pomocí Du Pontova diagramu a vyhodnocení finančního rizika pomocí bankrotních a bonitních modelů. Konečným výsledkem všech provedených analýz je jediné absolutní číslo, které v případě porovnání se vzorkem podniku či stanovení ideální hodnoty představuje unikátní informace o stávající situaci sledovaného podniku. Vykalkulované výsledky prezentují nepříznivou predikci nejenom za analyzované období, ale i za nadcházející roky své zemědělské činnosti. U podniku se projevuje dlouhodobá neschopnost splácení svých závazků vůči věřitelům, která se odráží v nedostatečných likvidních prostředcích. Působení klimatických změn a proměnlivého lidského faktoru podniku taktéž příliš neprospělo, podnik se snažil případná znevýhodnění kompenzovat pomocí dotací. Zefektivnění shledávám ve snižování převýšených nákladů, které jsou navyšovány nadpočtem zaměstnanců, jejichž práce nebyla vždy dostatečně využívána.
Financial Analysis
Keywords: finanční analýza; zemědělský podnik; dotace; nedostatek prostředků; financial analysis; agricultural company; lack of funds; liabilities; subsidies; efficiency