Udržitelný cestovní ruch na Třeboňsku z pohledu místních aktérů - Merčáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Cestovní ruch je zdrojem obživy na celém světě. Jinak tomu není ani na Třeboňsku. Rozvoj cestovního ruchu však nemůže pokračovat stejným tempem jako doposud. Je nutné si uvědomit limity území, na kterých cestovní ruch probíhá a začít nejen uvažovat, ale také se chovat, udržitelněji, ačkoliv to nemusí být na počátku jednoduché. Cestovní ruch neovlivňuje pouze ekonomiku území, ale také místní obyvatele a přírodu. Celkově přináší ekonomické, sociální, environmentální a také kulturní dopady na oblast ve které probíhá. Oblast Třeboňska je známá pro svou zachovalou přírodu v CHKO Třeboňsko. Právě především kvůli zachovalé přírodě je každoročně cílem mnoha turistů, kteří zde mají na výběr z mnoha forem udržitelné turistiky. Tato práce se zabývá odvětvím cestovního ruchu, udržitelností a udržitelným rozvojem cestovního ruchu. Dále jsou zde uvedeny udržitelné formy turistiky, které nabízí Třeboňsko. V práci je analyzován názor a přístup obyvatel k rozvoji cestovního ruchu na Třeboňsku, ale také dalších místních aktérů, kterými je město Třeboň, CHKO Třeboňsko, Mikroregion Třeboňsko a MAS Třeboňsko. Hlavním cílem práce je zhodnocení spolupráce mezi těmito aktéry a vnímání udržitelnosti cestovního ruchu místními obyvateli Třeboňska. Na základě vyhodnocení dotazníkového šetření, zpracování informací ze strategických dokumentů místních aktérů a studia literatury, jsou v práci navržena opatření, která podpoří rozvoj cestovního ruchu na Třeboňsku v udržitelné formě.
Sustainable tourism in the Třeboň Region from the perspective of local actors
Keywords: Cestovní ruch; udržitelný cestovní ruch; formy a druhy cestovního ruchu; udržitelný rozvoj; udržitelný rozvoj cestovního ruchu; politika cestovního ruchu; Třeboňsko; CHKO; MAS; Mikroregion; udržitelné formy cestovního ruchu; Tourism; sustainable tourism; forms and types of tourism; sustainable development; sustainable tourism development; tourism policy; Třeboň Region; PLA; MAS; Microregion; sustainable forms of tourism