Dopad zdanění podle ekonomických funkcí v Evropské unii - Švihelová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá efektivními daňovými sazbami, konkrétně implicitními daňovými sazbami v Evropské unii v období od roku 2000 do roku 2012. Teoretická část zahrnuje daňovou incidenci, popis jednotlivých implicitní daňových sazeb a jejich strukturu a metodiku Eurostatu na měření dopadu zdanění podle ekonomických funkci. Praktická část je věnována především vývoji implicitních daňových sazeb v Evropské unii a následně vyhodnocení trendů vývoje implicitních daňových sazeb na spotřebu, práci a kapitál. Analýza je zpracována v počítačovém programu STATISTICA. Rozdělení je provedeno pomocí shlukové analýzy, která by měla najít podobnosti mezi implicitními daňovými sazbami v letech 2000, 2008 a 2012. Následně jsou vyhodnocovány trendy vývoje jednotlivých implicitních daňových sazeb v zemích EU.
The impact of taxation on economic functions in the European Union
Keywords: implicitní daňové sazby; shluková analýza; spotřeba; práce; kapitál; implicit tax rates; cluster analysis; consumption; labour; capital