Hodnocení efektivnosti investic do lidského kapitálu ve státní správě - Kupka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá lidským kapitálem, jakožto velmi důležitou součástí moderního pojetí ekonomie. Teoretická část popisuje teorii lidského kapitálu a vztah lidského kapitálu a vzdělávací politiky. Hlavním tématem jsou investice do lidského kapitálu a možnosti hodnocení jejich efektivity. Pozornost je věnována hlavně investicím do lidského kapitálu ve státní správě. Tento sektor čelí v současnosti velkému množství problému, zejména nízkou výkonností. V praktické části je charakterizován zvolený orgán státní správy, především jeho vzdělávací politika a investice do lidského kapitálu. Následně jsou tyto investice analyzovány. Analýza je založena na sledování výkonnostních ukazatelů, rozhovorů se zástupci vedení a dotazníkovém šetření mezi zaměstnanci pro získání zpětné vazby. Poté jsou zhodnoceny výsledky této analýzy. Hlavním cílem je nalezení nejefektivnějších investic do lidského kapitálu.
Evaluation of Effectiveness Investments in Human Capital in State Administration
Keywords: lidský kapitál; státní správa; investice; vzdělávání; efektivnost; rozvoj; human capital; state administration; investment; education; efficiency; development