Sbírka aktivit z matematiky inspirovaná historií - Němečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se věnuje využití historie ve výuce matematiky na 2. stupni základní školy, a to konkrétně v učivu o převodech jednotek a obsahu útvarů. Předmětem práce bylo nejen metodické a didaktické uchopení výše zmíněných témat, ale i představení historie jako pomocného nástroje učitele matematiky. Na základě rozboru historických pramenů a východisek získaných studiem odborné literatury vznikla sbírka aktivit. Každá aktivita se skládá z krátké anotace, tabulky se základními informacemi, zadání pro žáky a pokynů pro učitele. Zároveň jsou materiály upraveny s ohledem na jejich přímé použití a přístupné na stránkách geogebra.org, k nimž se čtenář dostane pomocí hypertextového odkazu nebo QR kódu umístěného v přehledové tabulce.