Duchovní potřeby v novodobých konceptech péče o seniory - Vejšická, Milena (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá duchovními potřebami seniorů a jejich saturací v novodobých konceptech péče o seniory. Práce je teoreticky zaměřená s cílem objasnit, jak jsou duchovní potřeby seniorů reflektovány novodobými koncepty péče. První kapitola se věnuje problematice stáří a stárnutí, popisuje změny související se stářím, charakterizuje pojem demence, popisuje společenský pohled na stáří. Druhá kapitola se zabývá charakteristikou základních lidských potřeb. Ve třetí kapitole jsou přiblíženy vývojové úkoly stáří a adaptace seniorů na stáří jako duchovní úkol. Čtvrtá kapitola charakterizuje pojem spiritualita a představuje stěžejní spirituální potřeby seniorů. Pátá kapitola se orientuje na vybrané novodobé koncepty péče o seniory. Jedná se o koncepty Smyslová aktivizace podle Lore Wehner, psychobiografický model péče podle prof. Böhma, koncept bazální stimulace a metoda validace Naomi Feil. Závěrečná kapitola zhodnocuje význam duchovních potřeb a jejich saturaci v rámci zmíněných konceptů.
Spiritual needs in the modern concepts of senior care
Keywords: senioři; stáří; stárnutí; změny ve stáří; demence; potřeby ve stáří; spiritualita; duchovní potřeby; novodobé koncepty péče o seniory; smyslová aktivizace; psychobiografický model péče; bazální stimulace; metoda validace; seniors; age; aging; old-age changes; dementia; old-age needs; spirituality; spiritual needs; modern concepts of senior care; sensory activation; psychobiografic care model; basal stimulation; validation method