Nezastupitelná role dramatické výchovy v osobnostním a sociálním rozvoji jedince - Pokorná, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním tématem této bakalářské práce je nezastupitelná role dramatické výchovy v osobnostním a sociálním rozvoji jedince. V první kapitole se zabývám pojmy dramatická výchova, komunikace, volný čas, sociální role, socializace a výchova. V druhé kapitole se zabývám pedagogikou volného času, ve třetí kapitole se seznámíme s hlavními metodami a cíli dramatické výchovy. Čtvrtá kapitola pojednává o sociálním a osobnostním rozvoji. V praktické části představuji měsíční projekt nazvaný ,,Boty dělaj člověka", který byl realizován s žáky ve věku 10 až 15 let. Cílem je za pomoci vhodných aktivit vést žáky k všestrannému rozvoji se zapojením co nejvíce dramatických činností, podporovat u žáků individualitu i smysl pro skupinovou práci a navodit u žáků pocit, že i s obyčejnou věcí, jako je třeba bota, se dají dělat neobyčejné věci.
Irreplaceable role in drama education in their personal and social development of the individual
Keywords: Klíčová slova: dramatická výchova; metody a cíle dramatické výchovy; pedagogika volného času; sociální a osobnostní rozvoj.; Keywords : drama education; methods and objectives of Drama Education; Leisure education; social and personal development.