Rozpoznávají sýkory kukačku obecnou (Cuculus canorus) od krahujce obecného (Accipiter nisus)? - Rotová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2020)
První část bakalářské práce je rešerší shrnující informace o hnízdním parazitismu, se zaměřením na nejběžnějšího evropského hnízdního parazita, kukačku obecnou (Cuculus canorus). Druhá část práce je experimentální a jsou v ní testovány reakce dvou druhů sýkor (Parus major a Cyanistes caeruleus), které nemají s parazitací kukačkou žádné zkušenosti, na prezentovanou atrapu dospělce kukačky. Vzhledem je kukačka obecná nápadně podobná krahujci obecnému (Accipiter nisus) za účelem ochrany před napadání drobnými pěvci. V práci byla testována teorie, že sýkory zaměňují kukačku za krahujce, což ovlivňuje míru obrany jejich hnízd.
Do titmice recognize the common cuckoo (Cuculus canorus) from Eurasian sparrowhawk (Accipiter nisus)?
Keywords: hnízdní parazitismus; kukačka obecná; rozpoznávání; obrana hnízda; brood parasitism; the common cuckoo; recognition; brood defense