Arteterapie s dětmi před nástupem do ZŠ - Hosenseidlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na arteterapii s dětmi před nástupem do základní školy. Těmto dětem byl udělen odklad školní docházky, a v době vzniku této práce navštěvovaly přípravný ročník základní školy. Teoretická část práce se zabývá dítětem na pomezí předškolního a mladšího školního věku - v první kapitole jsou zmíněny pojmy školní zralost a připravenost, odklad školní docházky a jeho řešení ve formě přípravného ročníku základní školy. Dále je zmíněno, jaká by měla být péče o děti s odkladem školní docházky, jak vypadá a vyvíjí se výtvarný projev předškolního dítěte a dětí v období mladšího školního věku. A také se práce věnuje arteterapii s dětmi. V úvodu praktické části práce je vymezeno několik cílů. Dále je zmíněn popis arteterapeutické práce s dětmi v přípravném ročníku. Poté jsou popsány metody a formy práce, následující shrnutím konkrétních poznatků z arteterapeutické činnosti s dětmi před nástupem do základní školy. Důležitou součástí praktické části jsou dvě kazuistiky dětí z přípravných tříd a jejich průběžně získávaná výtvarná produkce. V závěru každé kazuistiky se nachází shrnutí arteterapeutické práce s konkrétním dítětem - jeho výtvarného projevu a posunu v něm, po případě proměn ve výtvarné produkci.
Art therapy with children before entering elementary school
Keywords: arteterapie; dítě; přípravný ročník základní školy; odklad školní docházky; výtvarný projev dětí; kresba dětí; art therapy; child; preparatory year of elementary school; school attendance delay; creative expression of children; drawing children