Hodnocení výnosových parametrů hybridního ozimého žita - Král, Radim (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavní částí diplomové práce je hodnocení výnosových a kvalitativních parametrů hybridního ozimého žita. K tomuto účelu byl založen maloparcelkový pokus na zemědělské fakultě JU v Českých Budějovicích (380 m. n. m.). Pokus probíhal v rámci dvou ročníků: 2016/2017 a 2017/2018. Na třech hybridních odrůdách (Cossani, Performer, Santini) byl hodnocen efekt termínu setí (raný a pozdní), výsevku (standardní - 2 MKS/ha a snížený - 1 MKS/ha), odrůdy a ročníku. Pro dosažení co nejpřesnějších výsledků bylo všech 12 variant vyseto ve 4 opakováních. Z kvalitativních parametrů bylo stanoveno: Číslo poklesu, objemová hmotnost, obsah N látek. Z výnosového hlediska se ukázalo stabilnější používání standardního výsevku (2 MKS/ha), kdy došlo k průměrnému navýšení výnosu o 0,64 t/ha. Nejvýnosnější se v pokusu ukázala odrůda Performer, která vynikala i stabilně vysokým číslem poklesu.
Evaluation of yield and qualitative parameters in hybrid winter rye
Keywords: ozimé žito; technologie pěstování; hybridní odrůdy; hybridní žito; winter rye; crop management; hybrid varieties; hybrid rye