Využití atomové absorpční spektrometrie pro hodnocení biologicky aktivních tenkých vrstev - Černá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením mědi po jejím uvolnění z biologicky aktivních tenkých vrstev metodou atomové absorpční spektrometrie. Nejprve byl proveden vývoj a optimalizace analytické metody. Pro optimalizaci byly zvoleny tyto parametry: horizontální poloha hořáku, vertikální poloha hořáku a složení palivové směsi. Poté byla analytická metoda úspěšně validována pro použití pro dvě různé matrice (voda a PBS pufr). Nakonec byla metoda aplikována na analýzu mědi uvolněné z tenkých vrstev vyrobených metodou magnetronového naprašování.
The use of atomic absorption spectrometry for the evaluation of biologically active thin films
Keywords: Atomová absorpční spektrometrie; tenké vrstvy; měď; optimalizace; validace; magnetronové naprašování.; Atomic absorption spektrometry; thin films; copper; optimization; validation; magnetron sputtering.