Specifika pedagogické činnosti a nároky na učitelky ve státních versus v soukromých mateřských školách - Jagerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá specifiky pedagogické činnosti a nároky na učitelky ve státních a v soukromých mateřských školách. Teoretická část nastiňuje zkoumanou problematiku, počínaje vývojem mateřských škol u nás, včetně zařízení soukromých. Dále se zaměřuje na vztah mateřské školy a rodiny, na profesionalitu a kompetence pedagoga a jeho činnost ve státním a v soukromém zařízení. Praktická část je zpracována formou výzkumu v podobě dotazníkového šetření zaměřeného na pedagogy - charakterizuje výhody, problémy, či míru zátěže, plynoucí pro ně z jejich činnosti v daném zařízení.
Particularity of educational activities and demands on teachers in public and private kindergartens
Keywords: Předškolní vzdělávání; mateřská škola; státní a soukromá zařízení; rodina; role učitele; kvalifikace učitele mateřské školy; kompetence učitele; nároky a specifika pedagogické činnosti.; Preschool education; kindergarten; public and private facilities; family; teacher´s role; qualification; competences of a teacher; demands and specification of a pedagogical activities.