Afázie jako interdisciplinární problém - Synekvalvodová, Olga (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na afázii jako poruchu řeči, která je součástí vědeckého bádání v mnohých oborech. Cílem je interpretovat vědecká východiska a závěry. Afázie stojí v popředí zájmu afaziologie, lingvistiky, logopedie, neurologie, neurolingvistiky, psycholingvistiky, kognitivní psychologie a kognitivní neuropsychologie. Afázii je věnována pozornost na začátku této práce, jsou zde uvedeny příčiny vzniku, klasifikace a diagnostika. Ostatní kapitoly shrnují závěry z výše uvedených vědních disciplín.
The Aphasia as Interdisciplinary Problem
Keywords: afázie; afaziologie; kognitivní psychologie; lingvistika; neurolingvistika; aphasia; aphasiology; cognitive psychology; linguistics; neurolinguistics