Vybrané faktory ovlivňující štítnou žlázu přežvýkavců - Křížová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2019)
Chov dojného skotu je v České republice jedním ze stěžejních odvětví živočišné výroby. O celkové úspěšnosti chovu v současnosti rozhoduje nejen kvantita, ale i kvalita získávaného produktu. Se stále se zvyšujícími nároky na produkci hospodářských zvířat se souběžně zvyšují i nároky na integrační systémy organismu, které regulují funkce tkání a orgánů tak, aby byla zajištěna homeostáza organismu. Ten to fakt se týká i endokrinní soustavy, její reakce na podněty z vnitřního a vnějšího prostředí je pomalejší, ve srovnání s nervovou soustavou, avšak vyvolává dlouhodobější změny. V rámci dizertační práce bylo provedeno několik analýz biologického materiálu zaměřených na zhodnocení vybraných faktorů, které mohou ovlivňovat činnost štítné žlázy u přežvýkavců. U skotu byl vyhodnocen: vliv fáze a pořadí laktace, ročního období, plemenné příslušnosti, stimulace energetického metabolismu a vliv různého množství a formy jódu suplementovaného do krmné dávky. U ovcí byl vyhodnocen vliv klimatu, věku, březosti a laktace na dynamiku hormonů štítné žlázy. V souvislosti s činností štítné žlázy, pro jejíž správnou funkci je nezbytné dostatečné množství jódu v organismu, byl vyhodnocen i obsah jódu v bazénových a individuálních vzorcích mléka, jako ukazatele saturace dojnic jódem. V případě dostatečného nebo nadbytečného příjmu je jód vylučován močí a u laktujících zvířat mlékem. Právě mléko a mléčné výrobky jsou hlavním přirozeným zdrojem jódu v ČR a i přes to, že je v současné době v České republice jodový deficit považován za zvládnutý a příjem jódu za optimální, je nadále nutné situaci ohledně saturace jódem, jak lidí, tak zvířat, sledovat. Cílem je tak předcházet zdravotním komplikacím způsobeným deficitem jódu, ale i celkově sledovat vývoj situace a zabránit naopak případnému nadbytečnému příjmu.
Selected factors affecting the thyroid gland in ruminants