Možnosti a přínos pastorační péče při perinatální ztrátě dítěte - Hrachovcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá možnostmi a přínosem pastorační péče při perinatální ztrátě dítěte. Dané problematice předchází vymezení perinatální ztráty dítěte, informace o syndromu mrtvého plodu, seznámení s péčí o umírajícího novorozence na neonatologické jednotce intenzivní a resuscitační péče a poukázání na prožitek smrti vlastního dítěte rodiči. Po stručném seznámení s oborem praktické teologie následuje charakteristika klinické pastorační péče a její možnosti pro uplatnění v praxi. Důraz je kladen na skutečnost, že klinická pastorační péče může být přínosem nejen pro nemocné a jejich blízké, ale i pro zdravotnický personál, který je v rámci své profese často konfrontován s bolestí a utrpením. Následuje stručná zmínka o třech teologálních ctnostech (lásce, naději a víře), které jsou pro výkon pastoračního pracovníka nezbytným předpokladem. Téma uzavírá kapitola dotýkající se eschatologické perspektivy, významu křtu a naděje na spásu pro děti, které umírají nepokřtěné.
The potential and benefits of pastoral care in perinatal child loss
Keywords: perinatologie; perinatální ztráta; novorozenec; rodiče; zdravotník; praktická teologie; klinická pastorační péče; pastorační pracovník; stres; krize; psychické trauma; syndrom vyhoření; Písmo svaté; Ježíš Kristus; láska; naděje; víra; křest; smrt; eschatologie; perinatology; perinatal loss; new-born; parents; healthcare worker; practical theology; clinical pastoral care; pastoral worker; stress; crisis; psychological trauma; burnout syndrome; Scripture; Jesus Christ; love; hope; faith; baptism; death; eschatology