Bezpečnostní aspekty migrace a integrace - Mezianili, Taťána (Jihočeská univerzita, 2022)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou migrace a integrace a s nimi spojenými bezpečnostními aspekty. Teoreticky mapuje a zachycuje současný stav migrace v České republice, jak v oblasti legální migrace, tak i nelegální. Dále je zaměřena na proces integrace jako klíčového nástroje úspěšné migrační politiky a integrační politiku České republiky. Integrace je zkoumána prostřednictvím malé komunity kabylských migrantů. Analýzou rozhovorů diplomová práce hodnotí pět základních integračních oblastí, kterými jsou znalost češtiny, ekonomická soběstačnost, orientace ve společnosti, dále vztahy mezi komunitami a postupné nabývání práv v závislosti na délce pobytu, dle "Aktualizované koncepce integrace cizinců 2016 - Ve vzájemném respektu". Prostřednictvím kvalitativního výzkumu a zúčastněného pozorování odkrývá nedostatky integrace Kabylů do české společnosti. Především neochota učit se aktivně český jazyk zpomaluje u kabylských migrantů integrační proces a klade další překážky jak v oblasti pracovní, tak sociální. Následně dochází k pocitu pracovní podhodnocenosti, frustrace a celkové nespokojenosti s životem v České republice. Integračním limitem je i nedostatečné zapojení migrantů do české společnosti, kdy upřednostňují především vzájemné styky mezi sebou, či jinými cizinci. Integraci nenapomáhá ani pracovní prostředí Kabylů, kteří pracují zejména pospolu nebo s jinými cizinci. Taktéž málo patrná je i motivace získat občanství České republiky.
Security aspects of migration and integration
Keywords: Migrace; legální migrace; nelegální migrace; integrace; bezpečnostní aspekty; Kabylové;; Migration; legal migration; illegal migration; integration; security aspects; Kabyle;