Sociálně-psychologická podpora rodin dětí s postižením prostřednictvím rodinné terapie - Grünbecková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce s názvem Sociálně-psychologická podpora rodin dětí s postižením prostřednictvím rodinné terapie se skládá z části teoretické a empirické. Teoretická část popisuje jednotlivé typy postižení a jejich vliv na rodinu, zabývá se specifiky rodiny dítěte s postižením a dopadem traumatické události v podobě postižení dítěte na jednotlivé členy rodiny. Podrobně představuje také koncept rodinné terapie včetně konkrétních terapeutických technik a nástrojů. Empirická část práce je tvořena kvalitativním výzkumným šetřením, které zkoumá vliv postižení dítěte na rodinný systém a možnosti využití rodinné terapie u této cílové skupiny. Výzkum vychází z rozhovorů vedených s jednotlivými členy rodin dětí s postižením.
Sociopsychological Support for Families with Disabled Children through Family Therapy
Keywords: rodinná terapie; dítě s postižením; trauma; rodinný systém; výchova; terapeutické techniky; mentální postižení; tělesné postižení; smyslové postižení; family therapy; a child with a disability; trauma; family system; parenting; therapeutic methods; mental disability; physical disability; sensory disability