Vybrané aspekty efektivnosti léčby v AT zařízeních - Šperlová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá léčbou závislosti na alkoholu a její efektivitou v biologických, psychologických a sociálních aspektech. V teoretické části se zabývám alkoholem obecně a základními pojmy spojenými se závislostí na alkoholu. Dále je v teoretické části popsána závislost na alkoholu a její léčba. Podrobněji jsem se věnovala léčbě i popisu zařízení pro léčbu závislostí. V praktické části jsem zvolila kvalitativní výzkum. Použila jsem techniku polostandardizovaného rozhovoru s abstinujícími klienty jednotlivých AT zařízení. Jako další techniku výzkumu jsem použila metodu pozorování. Zúčastnila jsem se sezení klientů závislých na alkoholu v programu následné péče v sociálně psychologickém centru Arkáda v Písku a sezení anonymních alkoholiků. Dále jsem ve svém výzkumu použila techniku kasuistik pro lepší představu změny kvality života díky léčbě závislosti. Kasuistiky byly interpretovány z výsledků rozhovorů. Poslední použitou technikou je četba odborné literatury a její interpretování v této práci. Cílem této práce je stanovit vybrané aspekty efektivnosti léčby v AT zařízeních. Efektivnost je stanovena změnou stavu z hlediska bio-psycho-sociálních aspektů klientů AT zařízení. Dalším cílem bylo vyhodnocení spokojenosti klientů se službami jednotlivých AT zařízení zaměřených na boj se závislostí na alkoholu a zjištění dalších aspektů závislosti na alkoholu. Z mého výzkumu vyplynulo, že léčba závislosti na alkoholu ve specializovaném ústavním zařízení je efektivnější formou léčby než léčba závislosti na alkoholu v ambulantním zařízení a tato léčba výrazně pozitivně ovlivňuje kvalitu života klientů závislých na alkoholu a nejefektivnějším způsobem je komplexní léčba ve všech složkách léčby závislosti. Dále se prokázalo, že se situace respondentů podstatně zlepšila ve všech vybraných aspektech. Můj výzkum také potvrdil spojitost alkoholu s další závislostí, nejčastěji na nikotinu. Zároveň potvrdil i nový trend v léčbě závislostí a to léčbu duálních závislostí, kterými trpěla většina mých respondentů. Tato práce může posloužit jako celistvá příručka pro osoby, kterých se problém alkoholové závislosti přímo dotýká jak v laické, tak i odborné veřejnosti. Dále může pomoci studentům při studiu nebo jako podklad pro další studium.
Selected aspects of the therapy effectivenes in AT institutions
Keywords: Alkohol; závislost; léčba; abstinence; AT zařízení.; Alcohol; reliance; therapy; abstinence; AT institution.