Dlouhodobý pokles početnosti sýčka obecného (Athene noctua) v jádrové oblasti jeho rozšíření v Čechách - Šálek, Martin (Česká společnost ornitologická, 2014)
Hlavním cílem této studie byl dlouhodobý monitoring sýčka obecného v centru jeho rozšíření v Čechách. V průběhu let 2000–2014 bylo zkontrolováno 261 lokalit na ploše 2677 km2 intenzivně obhospodařované zemědělské krajiny. Celkově bylo v letech 2000–2014 zaznamenáno 77 obsazených teritorií v 59 lokalitách, což představuje průměrnou populační hustotu 0,29 volajících samců na 10 km2.
Long-term population decline of the Little Owl (Athene nocuta) in a core area of its distribution in Bohemia
Keywords: sýček obecný; Athene noctua; Little Owl; Athene nocuta