Vybrané aspekty životního stylu klientů v domovech pro seniory - Dvořáková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou seniorů ve vztahu s vybranými aspekty životního stylu a to stravováním a pohybovou aktivitou. V teoretické části práce jsou zmiňovány základní souvislosti, které se vztahují ke stáří a stárnutí člověka. V praktické části popisuji metodologické aspekty zpracování výzkumné části. Pro výzkum byla zvolena komparace metod kvalitativních a kvantitativních. Anketa se seniory proběhla ve dvou zařízeních, kdy dotazováno bylo vždy 10 klientů. Cílem práce bylo zjistit, zda ve vybraných aspektech životního stylu došlo k posunu, vlivem pobytu v zařízení - domov pro seniory. Z výzkumu vyplývá, že důvodem pro změnu životního stylu jsou akceptované změny zdravotního stavu včetně pochopení diety jako součásti léčby.
Selected aspects of lifestyle of clients in homes for the elderly
Keywords: senior; domov pro seniory; pohybová aktivita; stravování; životní styl; senior; retirement home; physical activity; eating; lifestyle