Postavení žen ve společnosti a jejich diskriminace - Pešková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá postavením žen ve společnosti a jejich diskriminací. První kapitola obsahuje postavení žen v různých historických obdobích a vývoj jejich postavení směrem k větší rovnoprávnosti s muži. Dále jsou popsány současné trendy feministického myšlení, ze kterých vzešel nový koncept genderu, který se snaží odstranit předsudky a stereotypy týkající se rolí mužů a žen ve společnosti. Druhá část se zabývá diskriminací žen. Je zde popsána diskriminace žen na trhu práce, segregace trhu práce podle pohlaví a nerovnost v odměňování. Dále je zde popsáno postavení současné ženy v domácnosti a nerovné rozdělení povinností v domácnosti a rodině mezi partnery. Poslední kapitola je věnována rovným příležitostem mužů a žen, jejich právní úpravě a různým možnostem jejich uplatňování. Třetí kapitola obsahuje také to, jaký postup může uplatnit oběť diskriminace v zaměstnání. Věnuje se také možnostem odstraňování nerovného postavení žen a mužů pomocí překonávání genderových stereotypů výchovou, a zejména lepším slaďováním rodiny a zaměstnání pomocí různých opatření ze strany zaměstnavatele i ze strany státu.
Women Status and their Discrimination
Keywords: diskriminace; gender; genderové stereotypy; rovné příležitosti žen a mužů; segregace trhu práce; harmonizace rodiny a zaměstnání; discrimination; gender; gender stereotypes; women and men equal chances; job segregation; harmonization of family and career