Environmentální aspekty pěstování mužáku prorostlého (Silphium perfoliatum L.) - Maršíková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Pěstování rostlin pro krmivářské či energetické účely v podmínkách České republiky je stále řešeným tématem. V tomto ohledu se využívá především Zea mays L. Pěstování Zea mays L. s sebou nese řadu environmentálních problémů. Jednou z možností, jak tyto dopady snižovat, je náhrada Zea mays L. jinými rostlinami vhodnými k těmto účelům. Alternativu představuje pěstování víceletých energetických rostlin. Jednou z nich může být nově zaváděný Silphium perfoliatum L. Tato práce prezentuje výsledky hodnocení environmentálních aspektů pěstování Silphium perfoliatum L. pro účely zisku fytomasy v porovnání s běžně uplatňovanými technologiemi pěstování Zea mays L. Výsledky vycházejí z 3letého sledování v rámci malometrážních polních pokusů. Environmentální zátěž vázaná na sledované pěstební postupy byla hodnocena na základě metody LCA v rámci vybraných dopadových kategorií za využití software SimaPro v.7.3.2 s integrovanou metodou ReCiPe Midpoint (H). Dle výsledků lze pěstovat Silphium perfoliatum L. s obecně nižšími environmentálními dopady, než je tomu v případě Zea mays L.
Environmental Aspects of Silphium perfoliatum L.
Keywords: Zea mays; Silphium perfoliatum; environmentální aspekty; LCA; Zea mays; Silphium perfoliatum; environmental aspects; LCA