Inkontinence jako stresový faktor u seniorů -žen - Maršíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Močová inkontinence je stav nedobrovolného úniku moči, který způsobuje zdravotně psychologický a sociálně hygienický problém. Inkontinence je v seniorském věku častým problémem, má vliv na všechny oblasti v životě ženy. Téměř každá seniorka má s inkontinencí nějakou zkušenost, může být její vlastní nebo se týká někoho z jejích blízkých. Práce se zabývá otázkou příčin vzniku inkontinence, její diagnostikou a možnou léčbou. Cílem bylo zjistit, zda únik moči, ovlivňuje psychický stav seniorek, jakým způsobem se problémy s únikem u seniorek projevují. Dalšími otázkami bylo, jak se seniorky vyrovnávají s informacemi o svých potížích a zda jich mají dostatek a rozumí jim. Také je důležité vědět jaké možnosti dnešní léčba tohoto problému má a jestli jsou vůbec seniorky ochotné léčebné zákroky a vyšetření podstoupit. Práce se také zabývá otázkou, jestli seniorky mají dostatek inkontinentních pomůcek, jak jsou spokojeny s ošetřovatelskou péčí a zda mají dostatek soukromí při hygieně a výměně pomůcek. Šetření ukázalo, že seniorky jsou únikem moči stresovány, omezují své aktivity, sociálně se izolují, jsou nespokojené s počtem pomůcek, omezují příjem tekutin. Překvapivé bylo zjištění, že seniorky nemají příliš zájem o informace, o další podrobná vyšetření, o cvičení pánevních svalů. Bylo prokázáno, že lékaři nabízí seniorkám především léčbu farmakologickou a kompenzační. V oblasti soukromí se prokázalo, že seniorky jsou spokojené s ošetřovatelskou péčí a na nedostatek soukromí se adaptovaly. V šetření se zjistilo, že sestry nemají dostatek odborných informací pro edukaci seniorek. Výstupem této práce je vypracování nového edukačního plánu pro klientky Domova důchodců a i pro všeobecné sestry, které v zařízení pracují.
Urinary Inkontinence as a Stress Faktor on Seniors- Women
Keywords: močová inkontinence; inkontinentní pomůcky; stres; seniorky; zdravotní sestry; adaptace; urinary incontinence; incontinence aids; stress; senior women; nurses; adaptation