Francouzské výpůjčky v moderní italštině - Konečná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá výpůjčkami z francouzského jazyka, jejichž první doložené výskyty v italštině jsou z období počátku 20. století, konkrétně z rozmezí let 1900 až 1910, a z 80. let 20. století. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části jsou teoretické podklady pro pochopení samotného termínu výpůjčka, jak se vypůjčenými výrazy italský jazyk během 20. století obohacoval a jak je můžeme dále dělit. Druhá část nejprve obecně analyzuje získaný vzorek podle různých kritérií a poté je velmi podrobně rozebrán a porovnáván výskyt vybraných výpůjček ve dvou odlišných korpusech. Cílem této práce je potvrdit teoretický předpoklad toho, že v 2. polovině 20. století přestává být francouzština hlavním zdrojem pro obohacování slovní zásoby italského jazyka a že v rámci výskytů převládají spíše výpůjčky stále ještě foneticky či morfologicky neadaptované.
French loan words in the modern Italian language