Zdanění osobních příjmů zaměstnanců, osob samostatně výdělečně činných a rentiérů v roce 2014 - Houfová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem mé diplomové práce byla analýza daňového zatížení fyzických osob, které mají příjmy ze závislé činnosti, ze samostatné činnosti, z pronájmu movitého i nemovitého majetku a kapitálového majetku. Povinné platby poplatníka byly posuzovány dle předem stanovené různé výše ročních příjmů v rozmezí od 100 000 Kč do 5 000 000 Kč u jednotlivých dílčích základů daně, jak z pohledu daňového, tak i pojistného na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, které jsou podstatné pro orientaci v problematice zdanění příjmů fyzických osob. Praktická část je rozdělena do čtyř podkapitol podle druhu příjmů, u kterých se stanovila celková daňová povinnost dle výše ročního příjmu. Účelem bylo porovnat dané hodnoty v rámci jednoho dílčího základu daně a zároveň mezi dílčími základy daně navzájem.
Personal income taxation from employment, self-employment and rental income in 2014
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; sociální zabezpečení; veřejné zdravotní pojištění; dílčí základ daně; vyměřovací základ; příjem zaměstnanců; příjem osoby samostatně výdělečně činné; příjem rentiéra; personal income tax; social contribution; health insurance; partial tax base; assessment base; income from employment; self-employed income; rental income