Vliv ošetření osiva ostropestřce mariánského na výnos nažek - Hrdličková, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Ostropestřec mariánský [Silybum marianum (L.) Gaertn.], je prastará léčivá rostlina, ceněná pro obsah silymarinového komplexu. Tyto látky dokážou chránit jaterní buňky před poškozením toxickými látkami. Cílem práce bylo formou maloparcelkového pokusu zhodnotit možnosti vlivu ošetření osiva ostropestřce mariánského (termicky, mořidlem Vitavax a biopreparátem Polyversum) na zdravotní stav rostlin a tím i výnos semen této plodiny. Sledovány byly výška rostlin, počet rostlin na m?, počet úborů na rostlině, počet nažek v úboru, hmotnost nažek v úboru, HTS, hmotnost biomasy, výnos a u vypěstovaných nažek klíčivost. V průběhu růstu byl sledován výskyt chorob a škůdců. Ze získaných výsledků je patrné, že všechny druhy ošetření měly pozitivní vliv na výnosové prvky i výnos nažek.
The influence of the seed treatment on the milk thistle achene yield
Keywords: Ostropestřec mariánský; léčivá rostlina; osivo; zdravotní stav; výnos; Milk thistle; medicinal plants; seeds; health; income