Hrdinské postavy v dílech Stín Krkavce Anthony Ryana a Skleněný trůn Sarah J. Maasové - Marešová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se bude zabývat komparativní analýzou hrdinských postav dvou sérií současné populární fantastické literatury: Stín krkavce autora Anthonyho Ryana a Skleněný trůn autorky Sarah J. Maas. První část bude věnována tradici žánru dobrodružné fantasy a tradiční úloze hrdiny. Hlavní část práce se bude soustředit na rozbor jednotlivých hrdinských a antihrdinských postav a na motiv boje a zkoušky. Poslední část se bude věnovat srovnání hlavních hrdinských postav, Vélina a Aelin, a jejich postojům k motivům magie a smrti.
Heroic Figures in Anthony Ryan´s Raven´s Shadow Trilogy and Sarah J. Maas´s Throne of Glass