Šikana a její souvisloti - Hrabětová, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce analyzuje agresivní chování dětí základní školy, k němuž dochází formou šikany. Cílem je postižení projevů šikany, včetně jejích souvislostí zvláště ve vazbě na atmosféru ve třídě, danou charakteristikami sociopreferenčních vztahů mezi dětmi. Pozornost je věnována osobním zkušenostem s šikanou v roli oběti, svědka nebo agresora, povědomí o způsobech šikanování a dalším jevům. K získání dat o šikaně byl použit dotazník vlastní konstrukce a dále sociometrický dotazník (autora J.Morena) k postižení některých charakteristik skupinové dynamiky, v rámci školní třídy. Výzkum byl proveden na základní škole v Českých Budějovicích, kde se ho zúčastnily čtyři třídy druhého stupně. K základním výsledkům patří zmapování šikany ve vybraných školních třídách u dětí staršího školního věku, typických projevů, charakteristik a souvislostí.
Bullying and its context
Keywords: šikana; agresor; oběť; prostředí; Bullying; aggressor; victim; environment