Zjištění úrovně znalostí poskytování první pomoci\\ - Putyrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce je zjistit úroveň znalostí v poskytnutí první pomoci u adolescentů v Českých Budějovicích. Šetření bylo provedeno formou dotazníku o dvaceti položkách. Vyplňovali jej respondenti středních škol ve věku 15-19 let. Celkový počet vyplněných dotazníků byl 386, z toho 226 děvčaty a 160 chlapci. Ani jedna ze tří stanovených hypotéz se mi nepotvrdila. Výzkum ukázal, že znalost laické první pomoci adolescentů je nadprůměrná. Respondenti ze Střední zdravotnické školy mají větší znalosti v tomto oboru ale pouze o 7,7 % větší, než studenti ostatních škol.
Determinations levels of attainments first aid \\
Keywords: první pomoc; zachránce; poraněný; zdravotnická záchranná služba; dotazníkové šetření; adolescenti 15-19 let; first aid; rescuer; injured; salvage and rescue service; interrogatory; adolescent