Systém minulých časů současné francouzštiny ve srovnání s češtinou (korpusová analýza - Intercorp) - Boháčová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá systémem francouzských minulých časů. Cílem práce je detailně popsat, jaké jsou možnosti při vyjadřování minulého času ve francouzském a českém jazyce. Je rozdělena do dvou hlavních částí, jež tvoří 4 kapitoly. První část, rozdělená do třech kapitol, se snaží teoreticky popsat, jak dochází k tvorbě minulých časů ve francouzském jazyce, jaké je jejich užití, a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Věnuje se i vyjádření minulosti v jazyce českém a problematice vidu. V praktické části, která je zpracovaná v paralelním korpusu Intercorp, se práce snaží obhájit teoretické poznatky z části první.
The System of Past Tenses in the Present-day French in Comparison with Czech (corpus analysis - Intercorp)
Keywords: Francouzské minulé časy; minulý čas v českém jazyce; vid (aspect); analýza; Intercorp; Past tenses in French; past tense in Czech; aspect; analysis; Intercorp