Analýza časového vývoje vybraných parametrů požárů za období let 1977-2016 na území současné České republiky - Hrnčíř, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývala splněním následujících cílů: Cíl 1: Systémová analýza mimořádných událostí spojených s požární ochranou, s příčinami vzniku požárů a s vazbou na systémové okolí. Cíl 2: Zkoumání homogenity vybrané časové periody z hlediska šetření vybraných parametrů (počty požárů, škody, počty zraněných osob, počty usmrcených osob). Cíl 3: Zkoumání párové závislosti vybraných parametrů (počty požárů, škody, počty zraněných osob, počty usmrcených osob). Cíl 1 byl splněn na základě provedené systémové analýzy - dokladem jsou jednotlivé kapitoly 1.1 až 1.7 teoretické části, které popisují zkoumaný problém jako systém se strukturou a s vazbami na okolí systému a na systém nadřazený. Splnění cílů 2 a 3 bylo spojeno s ověřováním hypotézy H1 (a jejích dílčích hypotéz H11, H12) a hypotézy H2. Diplomová práce prozkoumala následující hypotézy: Hypotéza H1: Vybrané parametry požárů ve sledovaném období jsou statisticky závislé. Vzhledem k provedené systémové analýze byla tato hypotéza rozčleněna na dvě dílčí hypotézy: Hypotéza H11: Statistická závislost bude prokázána u vybraných parametrů z hlediska vývoje času. Hypotéza H12: Statistická závislost bude prokázána u vybraných parametrů z hlediska párových vazeb mezi parametry. Hypotéza H2: Teoretickým rozdělením vybraných parametrů požárů je normální rozdělení. Hypotéza H11 byla přijata. Z hlediska časového vývoje byly zjištěny koeficienty determinace od hodnoty 0,4234 až k hodnotě 0,8271. Tomu odpovídaly korelační koeficienty od hodnoty 0,65 až k hodnotě 0,91. Hodnoty všech zkoumaných parametrů "počty požárů", "škody", "počty zraněných osob", "počty usmrcených osob" s časem rostly. Hypotéza H12 byla přijata. Zkoumané párové závislosti korelovaly s hodnotami 0,72, 0,80, 0,69 a 0,67. Globální hypotéza H1 byla přijata. Na rozdíl od hypotézy H1, hypotéza H2 byla v podstatě zamítnuta - normalita byla prokázána pouze u jednoho parametru ("počty usmrcených osob"), v dalších třech případech by bylo zapotřebí hledat jiné teoretické rozdělení. Zamítnutí hypotézy H2 bylo podepřeno jednak přijetím hypotézy H1, jednak zjištěním nehomogenity periody 1977-1991 (jistá homogenita se rýsovala pro dílčí periody 1977-1991 a 1992-2016). Přínosy diplomové práce lze spatřovat jak v oblasti teoretické (odůvodněná aplikace matematické statistiky bez škálování u časových vývojů, odůvodněná aplikace matematické statistiky se škálováním u párových závislostí), tak v oblasti praktické (nalezení konkrétních časových a párových korelací). Na základě popisu dosažených výsledků byly popsány možné náměty pro navazující práce. Provést dílčí zkoumání z hlediska dvou identifikovaných dílčích period s možnou homogenitou dat, provést zkoumání s rozšířeným počtem parametrů na bázi např. faktorové analýzy.
Time development analysis of selected fire parameters in the period 1977-2016 in the Czech Republic's current territory
Keywords: požár; požární ochrana; škoda na majetku; usmrcení; zranění; fire; fire protection; property damage; death; injury