Alternativní zdroje energie se zaměřením na "Solární energetické zdroje v současné praxi" - Pecha, Radim (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce je problematika alternativních zdrojů energie se zaměřením na solární energetické zdroje v současné praxi. V úvodu práce jsou zdůvodněny změny ve světové palivoenergetické bilanci a jejich negativní důsledky, charakteristika jednotlivých alternativních zdrojů energie a jejich praktická využitelnost. Stěžejní pozornost je věnována využití energie Slunce. Práce po vysvětlení podstaty termonukleárních reakcí jako zdrojů energie ve Slunci rozebírá otázku tvorby fotovoltaických článků a solárního modulu. Věnuje pozornost druhům užívaných akumulátorů, nabíječům a měničům napětí. Upozorňuje na všechny faktory, které nutno respektovat při praktické manipulaci se solárními panely. V závěrečné kapitole se zejména věnuje didaktickému návodu výuky tématu o alternativních zdrojích energie na základních školách i potřebě zavedení sledovaného tématu na pedagogických fakultách.
Alternative Energy Sources with Focus on "Solar Energy Sources in Present Practice"
Keywords: Alternativní zdroje energie; fotovoltaické články; solární modul; akumulátory; nabíječe a měniče napětí; Alternative Energy Sources; photovoltaic cells; solar module; accumulators; charges and voltage transformers