Zátěž sociálních pracovníků na dávkách pomoci v hmotné nouzi na příkladu sociální reformy - Bočanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá otázkami psychické a tělesné zátěže sociálních pracovníků na dávkách pomoci v hmotné nouzi. Hlouběji popisuje úskalí a problémy sociální práce, které byly spojeny s výkonem profese v této agendě především po sociální reformě k 1.1.2012. Postupně jsou probírány veškeré aspekty, se kterými se mohou pracovníci na dávkách pomoci v hmotné nouzi setkat, jako je stres, přepracování, syndrom vyhoření - burn out, zvýšení nemocnosti, komunikační problémy, konflikty na pracovišti, agresivní klienti. Není opomenuto ani zvládání a předcházení zátěži. V pozadí diplomové práce je srovnávána sociální práce před a po sociální reformě a z toho plynoucí návrhy na zlepšení situace sociálních pracovníků na úřadech práce.
Strain of social workers dealing with the benefits of help in material deprivation illustrated by the social reform
Keywords: hmotná nouze; sociální práce; sociální reforma; zátěž pracovníků; stres; syndrom vyhoření - burn out; přepracování; relaxační techniky; material deprivation; social work; social reform; psychic and physical strain; stress; burn-out syndrome; overwork; relaxation techniques