Trestní odpovědnost právnických osob v České republice vs. ve Slovenské republice - Svatoš, Roman; null, null; Konečná, Hana (Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2019)
V posledních letech je stále více diskutovaná otázka, jak účinněji bojovat s trestnou činností, která je páchána právnickými osobami. Na základě mezinárodních regulačních aktivit a při uvědomění si nebezpečnosti těchto jednání, tak jak Česká, tak i Slovenská republika přistoupily k zákonné regulaci tohoto druhu trestní odpovědnosti. Česká úprava, která nabyla účinnosti dříve, se v počátcích tvorby slovenské úpravy této stala určitou inspirací, ale v průběhu legislativního procesu se Slovensko rozhodlo, jít vlastní, originální cestou. Smyslem příspěvku bylo najít styčné a rozdílné body těchto právních úprav, výhody případně nevýhody jednotlivých přístupů.
Criminal Liability of Legal Entities in the Czech Republic in the Slovak Republic
Keywords: trestní odpovědnost; právnická osoba; přičitatelnost; formální podmínka; materiální podmínka; criminal liability; legal person; imputability; formal condition; material condition