Genusvariation deutscher Substantive. Eine korpusgestützte Fallstudie am Beispiel von Gulasch, Schaschlik, Cola und Limo - Dibďáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá nejnovějšími tendencemi ve vývoji morfologického systému německých substantiv. Na příkladu čtyř substantiv Gulasch, Schaschlik, Cola und Limo bude provedena analýza kolísání rodu těchto substantiv, přičemž bude pozornost soustředěna především na diatopickou distribuci tohoto kolísání. Pro práci byl využit korpus DeReKo a jeho nástroje (COSMAS II). V teoretické části práce bude nastíněn přínos metod korpusové lingvistiky pro výzkum současného jazyka. V praktické části pak bude provedena korpusová analýza výše uvedených substantiv.
The grammatical gender variants of German substantives. A case study using the examples of Gulasch, Schaschlik, Cola, Limo and corroborated by corpus.
Keywords: Německé substantivum; korpusová lingvistika; gramatický rod; German substantive; corpus linguistics; grammatical gender