Závádění standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních službách v kraji Vysočina - Řehořová, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na problematiku Standardů kvality a procesu jejich aplikace v prostředí rezidenčních služeb v kraji Vysočina. Cílem mé předkládané práce je zmapování stavu zavádění standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních zařízeních v kraji Vysočina. V úvodní teoretické části diplomové práce jsou zahrnuty související oblasti ve vztahu k sociálním službám. Jsou zde vysvětleny definice základních pojmů a oblastí, které se vybraného tématu týkají. Dále je popsáno prostředí a osvětleny souvislosti, do kterých je práce zasazena. V praktické části bude dané téma zúženo na oblast zavádění standardů kvality sociálních služeb ve vztahu k poskytovatelům sociálních služeb, a to domovům pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením a domovům se zvláštním režimem. Jsou zde shrnuty a představeny výsledky dotazníkového šetření, rozhovorů s řediteli organizací a pracovníků přímé péče. Tyto zjištěné údaje jsou vzájemně porovnávány. Celým tímto procesem se prolíná studium dokumentů, které byly předkládány při vyplňování dotazníku a mají přímou vazbu na naplňování jednotlivých kritérií standardů kvality sociálních služeb. V diskusi a závěru práce jsou uvedeny nejpodstatnější výstupy výzkumu. V souvislosti se zaváděním standardů kvality sociálních služeb bude zapotřebí změnit především přístup k uživatelům služeb. Významným mezníkem je zde uzákonění standardů kvality sociálních služeb v souvislosti s účinností zákona o sociálních službách.
The Implementation of Quality Standards of Social Welfare Services in resindetial servises in the region Vysočina
Keywords: sociální služby; standardy kvality; proces zavádění standardů kvality sociálních služeb; senioři; osoby se zdravotním postižením.; social services; quality standards; the process of introducing of quality standards in social services; seniors; handicapped people.